Den 21-22 november genomfördes projektets första studiebesök, i kombination med det första referensgruppsmötet och med en workshop inom ramarna för action C1, Coastal management and policymaking. Målgruppen för dagarna var därmed disparat och deltagarna växlade mellan att tala svenska och engelska. Bland de drygt 35 deltagarna var nio av de 16 skånska kustkommunerna representerade och, genom referensgruppen, Statens geotekniska institut (SGI), Länsstyrelsen Halland, SMHI, Deltares (forskningsinstitut i Holland) och Danska kystdirektoratet.
Programmet inleddes i Lomma kommunhus med ett välkomnande av kommunrådet Per Bengtsson och en presentation av insatserna i Lomma av Helena Björn, miljöstrateg och representant i projektgruppen. Därefter besöktes Lotsgatan i Lomma och strandremsan vid Bojks brygga i Bjärred. På respektive plats kommer effekter av våtmarksanläggning att märkas och den invasiva arten parkslide tas bort. Inhemsk flora ska på så vis få mer utrymme och effekterna på bland annat sanden kommer att följas upp.
Därefter besöktes Fortuna och Grå läge i Helsingborg, varav båda gäller borttagning av invasiva arter. Här presenterade Linda Hellberg och Elisabet Lindberg förutsättningar för kommande insatser respektive åtgärder som vidtagits och de resultat som redan märks av dem, t ex att inhemsk flora genast tagit vid efter borttagning av vresrosor.
Dag 2 i Ystad avhölls vid Nybrostrand och Sandskogen, även dessa lokaler för borttagning av invasiva arter samt asp, vilket inte är en invasiv art i dess mening, men har en negativ verkan på dessa platser.
De tre insatserna integrerades mellan varandra. De tre fältbesöken blev grunden för frågor som ställdes vid workshoppen, som avslutade arrangemanget. Syftet med referensgruppen att vara en arena för diskussion om projektet och ämnet i sig, uppfylldes väl. Såväl under bussresan som vid förtäringstillfällena och vid fältbesöken uppstod många frågor och diskussioner. Att på detta vis informera och påverka kommunerna visade sig lyckat och ger god grund att fortsätta kontakten samt nå ut till även resterande kustkommuner under återstående projektperiod.
Länsstyrelsen Skåne, som höll i workshoppen, kommer att sammanställa en summering om diskussionerna och hur aktiviteten följs upp och fortsätter i projektet.